Predstavitev stega T'minskih gamsov

Ideja o skavtstvu je prilezla na dan leta 1989, ko smo imeli prvi tabor v Beli skupaj s Koprčani. Takrat smo prvič doživeli stik z naravo, vendar ideja ni zaživela.

Dve leti kasneje pa smo se nekateri mladinci ponovno začeli navduševati nad skavti in oblikovali smo prvo skavtsko skupino, katere duhovni asistent je bil takratni  tolminski kaplan Janez Kobal. Ta skupina je štela dvanajst članov, ki je na številnih izhodih spoznavala skavtsko metodo, lepote narave in krepila telo in duha. Navdušeno smo širili idejo o skavtstvu in v petih letih se je povečalo število aktivnih članov že na štiriinšestdeset (64). To slavnostno obletnico smo bučno praznovali pri cerkvi sv. Marka. Za lačne želodce je poskrbela gromozanska torta. 

Osemdeset članov je glede na različno starost razdeljenih v skupine: krdelo, četa, noviciat, klan in SKVO. V Skupnosti voditeljev pa voditelji skupno oblikujemo program za cel steg. Preko leta delujemo v župniji z obiskovanjem ostarelih, sodelovanjem pri raznih slovesnostih, čistilnih akcijah, leta 1999 smo pomagali pri izvedbi EP v poljskem lokostrelstvu, vsako leto pa popestrimo kar nekaj nedeljskih maš. Vrhunec leta pa so tabori, s katerimi spoznavamo tudi druge kraje širom Slovenije, njihove običaje in navade ljudi. Tako smo že obiskali Gorenjsko, Koroško, Notranjsko, Dolenjsko in Primorsko. Za vse aktivnosti potrebujemo mnogo didaktičnih in delovnih pripomočkov, katere si v glavnem financiramo sami. Vse delo z mladimi pa nam kljub temu prinaša mnogo zadovoljstva.

Na nacionalni ravni so organizirane razne aktivnosti in srečanja, katerih se z veseljem udeležujemo. Na regijski ravni pa skupaj z drugimi stegi sodelujemo pri pripravi srečanj, kot je bilo leta 1995 v Tolminu srečanje vseh Primorskih skavtov in skavtinj, imenovano Marmeljada. Na regijskih svetih se dogovarjamo o skupnih projektih, preverjamo preteklo delo in se informiramo o zadevah, ki se dogajajo v Združenju Slovenskih Katoliških Skavtinj in Skavtov.Vse deskarje prisrčno pozdravljamo s skavtskim pozdravom: KAR NAJBOLJE BITI PRIPRAVLJEN SLUŽITI!

T'minski gamsi