Tminci imamo nove rutke

V soboto 5. maja smo se Tminski gamsi zbrali in zamenjali naše rutke z novimi.

Zaradi konstantnih težav z našo (bivšo) rutko (pridobivanje blaga, pomen barv rutke, prepoznavnost,...) je v začetku letošnjega skavtskega leta 2010/2011 prišla na dan pobuda za zamenjavo rutke stega. Pobuda se je v stegu zaradi težav z rutko hitro prijela in kmalu obrodila sadove, saj sedaj že ponosno nosimo rutko v novih barvah, ki bolje predstavljajo naš steg.

Odločitev za zamenjavo rutke so narekovala naslednja dejstva:

  • Pomen rutke ni bil usklajen z barvami rutke: Rutka je bila temno modre barve z roza obrobo.  Modra barva naj bi predstavljala barvo Soče, ki pa kot vsi vemo ni modre barve, ampak smaragdno zelene. Roza obroba naj bi predstavljala kri puntarjev na Tolminskem puntu leta 1713, kri puntarjev pa je bila najverjetneje rdeče barve, kot pri vseh drugih ljudeh.
  • Prepoznavnost rutke: Rutka  stega Logatec 1 je skoraj identična naši bivši modro-roza rutki.
  • Material: V stegu smo imeli zadnjih 15 let probleme z dobavo enakega roza traku, saj so se skoraj pri vsaki nabavi odtenki roza barve razlikovali in se je tako ne malo krat zgodilo, da se ni vedelo da smo iz istega stega.
  • Rutka ni imela povezave s stegom: Rutka ni izražala stega kot bi ga morala. Povezave med T'minskimi Gamsi ter Soči in Tolminskim puntom ni bilo. V novi rutki smo prikazali in izrazili tudi to povezavo: Sočo (smaragdno-zelena barva), Tolminski punt 1713 (rdeča barva), gore, kjer se gamsi zadržujejo (umazano-bela barva)

V stegu so bili izdani 3 predlogi za novo rutko. Izvedlo se je glasovanje, kjer je z večino glasov zmagala rutka z naslednjimi barvami: smaragdno zelena (podlaga, 1.5 cm), rdeč trak (1.5 cm), temu takoj sledi še umazano-bel trak (1.5 cm). 

Smaragdno zelena barva predstavlja našo prelepo reko Sočo, nad katero se je odvijal Tolminski punt, kjer so puntarji prelivali kri za pravice kmetov – Rdeča barva. Prav tako nas spomni tudi, da je Jezus prelil svojo kri za nas. Umazano – bel trak predstavlja visoke skalnate gore ki se dvigajo nad Tolminom in so hkrati domovanje nas T'minskih Gamsov. Bela barva prav tako predstavlja našo Marijo na Ilovici (zavetnica tolminske cerkve), ki nas vedno znova sprejema pod svoj plašč.

Objavljeno v Novice
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 1 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.